fredag 25 april 2008

Elefanter och elfenben

~~~


I Afrika skjuts varje år 4 000 elefanter illegalt av tjuvjägare som vill åt deras elfenben.


Bilden är lånad från
www.hsus.org


Elefanter är synnerligen sociala djur som skapar livslånga relationer med varandra. De gråter, leker, skrattar - och de minns allt de varit med om. Så tänk er vilken sorg de bär på när de varit med om att tjuvjägare angripit och beskjutit en elefantflock, när de har sett sina nära och kära skadas och dö. När de passerar en vän som blivit dödad och skändad - det vill säga, berövad sina elfenben - så stannar de upp och står helt stilla, tyngda av sorg. De kan stå på samma plats i flera dagar, och ibland täcker de de återstående resterna av kroppen med grenar och jord. De är kännande varelser - på alla sätt och vis.

Tjuvjägarna är välorganiserade och opererar över stora delar av Afrika, och viltvårdarna får ofta sätta livet till när de kommer i deras väg. Handeln med illegala viltprodukter, såsom elfenben, ligger numera på en tredjeplats efter handeln med droger och vapen. Så omfattande och gynnsamt är det att handla med andras liv.

Om vi inte agerar nu, så kan elefanten komma att dö ut i vissa delar av Asien och Afrika. IFAW, International Fund for Animal Welfare, arbetar med att ta fram DNA-tester som gör det möjligt att sätta åt tjuvjägarna. De arbetar i både Asien och Afrika med att, tillsammans med lokalbefolkningen, skapa nya viltparker, med att rädda elefanter som farit illa och med att vidareutbilda och utrusta viltvårdarna inför kampen mot de hänsynslösa tjuvjägarna.

Bilden ovan är lånad ifrån http://www.scienceinafrica.co.za/

Gör din röst hörd, skriv på den här namninsamlingen och visa att du stödjer ett långsiktigt förbud av handel med elfenben.

Här kan du dessutom lyssna till elefanternas lite mer hemliga mummel.


Elefanter glömmer aldrig,
och vi får aldrig glömma dem och deras situation.
~~~

Läs vad andra skriver om , , , , , , , ,

~~~

4 kommentarer:

Judith sa...

Tack för att du skriver så om dessa ämnen. Så viktiga.

Ali Dorani sa...

det är sannerligen sorgefyllt att läsa det här ... jag hade ingen aning om hur pass mycket känslor elefanterna besitter. tack för det här.

Katta sa...

sv; Jadå han repade sig ganska fort dagen efter vart han igång som vanligt igen :)

Ha en bra dag :)

Rebekah sa...

Elefanten är ett otroligt fashinerande djur. Med en flockkänsla man blir rörd av.

Vilken otrolig sorg... :(