tisdag 22 april 2008

Earth Day och världens tigrar

~~~


I dag är det Earth Day, Jordens dag, vilket firas på olika sätt världen över. Det är en dag som är ämnad att skapa medvetenhet kring och uppskattning för jordens miljö. Så för att fira denna dag, så kan du till exempel göra ett aktivt miljöval som du inte brukar göra. Gå, cykla eller ta bussen till jobbet eller affären - i stället för bilen. Köp något ekologiskt om du inte brukar göra det. Köp energilampor i stället för vanliga lampor. Köp en nedbrytningsbar ekopåse att bära hem varorna i - i stället för en vanlig plastpåse. Släck lamporna i kväll och tänd några levande ljus i stället - och njut av stämningen. Adoptera exempelvis en tiger hos WWF. Ja, det finns massor av olika saker att göra, bara fantasin sätter gränserna, så gör något för att hylla jorden och jordens miljö i dag!

Som en extra insats så här på Jordens dag, så kan Du hjälpa världens tigrar. Det uppskattas återstå färre än 5 000 (så få som 3 500, enligt WWF) vilda tigrar i några få länder i Asien. I Kina är tjuvjakten på tigrar omfattande på grund av att malda tigerben är en viktig ingrediens i viss traditionell medicin. 1993 förbjöd Kina import, export, försäljning och köp av tigerprodukter, men i fjol lät de meddela att att förbudet inte haft någon större effekt och att det hade påverkat Kinas kultur och befolkning negativt. Därför lade de fram ett förslag om att skapa tigerfarmer för att kunna komma åt tigerns skinn och ben.


Dessa uppfödningsfarmer skulle inte bara vara oerhört inhumana, de skulle inte heller klara av att mätta marknadens stora efterfrågan. Dessutom vill människor i sin medicin ha produkter från vilda tigrar, och den legala handeln skulle troligen bara uppmuntra till ännu mera tjuvjakt på de få tigrar som återstår i det vilda.

Enda sättet att komma åt problemet är förbjuda all handel med tigerprodukter, att upprätthålla detta förbud med fast och obeveklig hand, samt att upplysa befolkningen om tigerns situation och om att tigerprodukterna i den traditionella medicinen inte har någon reell verkan.

Därför uppmanar jag alla att i dag, på Jordens dag, besöka Humane Society för att kräva av Kinas regering att permanent förbjuda handeln med tigerdelar en gång för alla. Alla namnunderskrifter som inkommer innan onsdagen den 30 april kommer att överlämnas till beslutsfattare i Kina, så vänta inte med att skriva under. Tigrarna är få och kan inte föra sin egen talan, därför är de i desperat behov av Din hjälp - hjälp dem!

Vill du läsa mer om situationen, så går det bra att göra hos Humane Society - varifrån bilderna ovan också är lånade.
~~~

Läs vad andra tycker och tänker om: , , , , , , ,

~~~

5 kommentarer:

Judith sa...

Har skrivt på!
Tack för din fina blogg.
Jag är tacksam för alla länkar som finns att tillgå så man i alla fall kan protestera. Önskar jag var miljonär så jag kunde ge ännu mer pengar också....

Anonym sa...

Tjuvjakt på tiger ger dödstraff i Kina.

gunilla sa...

Visste inte att det är "jordens dag", men när jag tänker efter har jag inte köpt någonting alls idag, så det får bli mitt bidrag till jorden denna tisdag.

Anonym sa...

Du har ett sådant brinnande engagemang och det smittar verkligen av sig!
Visste inte heller att det var earth day, men ska minnas detta i min meditation ikväll..

Värme kärlek och Ljus till dig vännen! Kram , Caroline (från poeter) ;)

Steve Lando sa...

jag är nog redan tigerfadder, iaf drar de varje månad en slant från mitt konto för det:)

bra uppmaning