måndag 16 juni 2008

Rädda havens hajar!

~~~


Denna måndag vill jag uppmana mina läsare att skriva under sexårige Marcus Marcus upprop för att rädda världens hajar undan en plågsam död och utdragen död.

Som många vet, anses hajfenssoppa vara en delikatess. Vad alla däremot kanske inte vet är att man drar upp hajarna ur haven, skär av deras fenor för att sedan slänga tillbaka de långsamt döende hajarna i vattnet igen; de antingen drunknar, blir uppätna eller svälter ihjäl när fenorna skurits bort från deras kroppar. Experter uppskattar att 100 miljoner (!) hajar dödas årligen - det måste få ett slut.

Marcus insåg genast när han fick höra om det här, att det är en oacceptabel behandling av havens hajar och har nu med hjälp av sin pappa skapat en webbsida - Save the Sharks - där han har ett upprop för att rädda hajarna. Uppropet kommer att överlämnas till kinesiska ambassaden den 8 augusti i år. Gå in och skriv under, du också!

Också Oceana har en namninsamling att skriva under, samt även The Shark Trust.


Hajarna behöver din röst!
Bilden är lånad från http://www.ark-ii.com/


Vill du läsa mer om hajar och hajfenssoppa, så gå till exempel vidare till The Shark Trust, SvD, Sydsvenskan eller The New York Times.Jag vill i samma andetag också rekommendera den nyutkomna dokumentären Sharkwater som finns att beställa hos CDON.http://www.cdon.com/main.phtml?prod=934177&nav=4115&navroot=902&page=product

~~~

Läs vad andra skriver om: , , , , , , , , ,

~~~

3 kommentarer:

gunilla sa...

Nu har följt din uppmaning och skrivit på.

Hanna HJ sa...

Självklarhet att skriva upp sig.

Steve Lando sa...

Bra att denna fråga kommit på tapeten den sista månaden eller något så att fler folk blir varse om det bestialiska som sker för en soppas skull.