söndag 15 juni 2008

De röda skogsmänniskorna

~~~

i gryningstimmans
dimmiga fukta


anas

den eldfängda silhuetten
av en nyvaken orangutang
~~~


Orangutangen, den röda skogsmänniskan, kämpar, som nog alla vet, för sitt liv. Varje dag är en kamp om överlevnad i ett hela tiden krympande habitat. Man uppskattar att om skövlingen fortsätter i samma takt som nu, så finns det inga vilda orangutanger om tio år. På vissa platser räcker det med tre år innan det nämnda scenariot kan vara verklighet. Men det finns räddare i nöden, det finns eldsjälar som försöker göra vad de kan för att orangutangen ska gå en ljusare framtid till mötes. En av dem är danska Lone Dröscher Nielsen som driver ett av BOS, Borneo Orangutan Survival, rehabiliteringscenter för orangutanger på Borneo.


SVT1 kommer nu på onsdag, den 18 juni, klockan 21.00 att visa en dokumentär om just Lone och hennes och BOS arbete med orangutangerna. Missa den inte!
Skulle du inte ha möjlighet att titta just då, så visas dokumentären även i repris på SVT24 den 20/6 19.00 och på SVT1 den 22/6 14.30 samt 25/6 13.05.Vill du veta mer om BOS, och kanske också hjälpa dem i deras oerhört viktiga arbete, så går det bra att besöka deras svenska alternativt internationella hemsida.


Vill du dessutom bidra till att återskapa ett regnskogsområde och därmed också en fristad för bland annat orangutanger på Borneo, så kan du kika närmare på ett BOS-projekt som går ut på att man köper regnskog kvadratmeter för kvadratmeter; en kvadratmeter regnskog i Samboja Lestari kostar 3 euro, det vill säga knappt 29 kronor. Besök deras hemsida för att läsa mer.Bilderna ovan är lånade från Orangutan Appeal UK.
~~~

Läs gärna vad andra skriver om: , , , , , , , , , ,

~~~

1 kommentar:

Steve Lando sa...

mycket bra anfört om detta viktiga, kring dessa skogsmännisor, som deras namn betyder. Dessutom, en genomskön dikt däruppe.