måndag 19 maj 2008

World Vegetarian Week

~~~


Jag tänkte i dag uppmärksamma att det mellan den 19 och 25 maj pågår något som kallas World Vegetarian Week och därmed uppmana alla som normalt äter kött att laga vegetariskt den här veckan - eller i alla fall utesluta kött och fisk ur några av veckans måltider. Det finns massor av vegetarisk mat som är såväl fantastiskt god som ordentligt mättande. En (mer) vegetarisk livsstil har många fördelar, både för kropp och själ och för miljö och klimat, och inte minst, för djurens väl och ve. Läs gärna Steve Landos mycket intressanta inlägg i frågan här.Det här är definitivt ingen receptblogg, men jag tänkte ändå, dagen till ära, passa på att ge ett exempel på en vegetarisk pastarätt som tillagas mycket snabbt och lätt:


Skålla och skala några stora och mogna tomater. Dela dem i bitar och lägg dem i en het panna med lite olivolja, eller annan olja. Blanda i gul lök och vitlök efter behag och låt det koka ihop till en härlig tomatsås. Salta och peppra efter smak, blanda gärna i lite färska örter såsom basilika eller oregano, och häll såsen över nykokt pasta, exempelvis spaghetti eller farfalle. Lägg upp i en djup tallrik och riv över lite parmesan, om man så önskar. Klart! Utmärkt gott med en rucola- och tomatsallad och ett glas rött till. Gärna italienskt, då de vinerna fraktas till Sverige via tåg, till skillnad från många viner från andra europeiska länder. Det kan ni läsa mer om här hos Iwillnevergiveup.


Besök gärna Svenska Vegetariska Föreningen för att läsa mer om att föra en vegetarisk livsstil, och här hos GoVeg.com kan du skriva under på att du lovar ett äta enbart vegetariskt i (minst) sju dagar - sju dagar utan kött klarar även den mest inbitne köttätare.
~~~

Läs vad andra skriver om: , , , , , , , , , , , , ,

~~~

5 kommentarer:

Steve Lando sa...

absolut att det skall va italienskt vin:) nu även utan miljöskäl

Anonym sa...

Det är inte tanken som räknas…
Alla vill vi skapa en bättre framtid för våra barn. Men vem gör något åt det? Ditt engagemang kanske kan kännas futtigt om du bara ser det som en isolerad handling. Därför finns slutasnacka.se. Här kan du förbättra världen tillsammans med andra. En släckt lampa kan bli tusentals släckta lampor. Ett återvunnet batteri kan bli hundratusentals. Här blir din handling en del av en stor helhet.

Gör något på www.slutasnacka.se!

Rikframtid sa...

Ibland känns det som man lagar kött mest för att det hör till, många vegetariska rätter är ju mkt godare

Markattan sa...

Rikframtid: Absolut. Jag tror att det ligger mycket vana i att "ta en hamburgare/kebab" etc. När det gäller "snabbmat" anser ju i alla fall jag att falafel är mycket godare. Och istället för att göra barnens favorit köttfärssås, så kan man prova att till exempel använda vegfärs eller bara göra en fyllig tomatsås och krydda och lägga i diverse grönsaker och linser efter smak - en enkel tomatsås kan vara en ren smaksensation ;o) Jag säger inte att alla ska bli vegetarianer, men däremot skulle det vara bra - inte minst ur klimatsynvinkel - om fler människor började att äta mer vegetariskt och mindre kött.

gunilla sa...

Visst kan man göra jättegoda veggirätter hur snabbt som helst! Det är bara att använda fantasin. Och vackert blir det med alla färger på grönsakerna. :)