torsdag 15 maj 2008

αρκτος

Bilden är lånad från USA Today.


Jag kör en liten repris, då isbjörnarnas hela tiden förvärrade situation har uppmärksammats den senaste tiden. Världens isar smälter och isbjörnarna och deras habitat drabbas naturligtvis hårt utav detta. Dagbladet och Politiken skriver att USA nu erkänner att isbjörnarna är utrotningshotade på grund av den globala uppvärmningen, men att de inte är villiga att göra några större uppoffringar för att skydda dem. Bushadministrationen sålde dessutom så sent som i februari gas- och oljeborrningsrättigheter utanför Alaskakusten - det vill säga i områden som isbjörnarna bebor. Också SvD och Sydsvenskan skrev för ett tag sedan om isbjörnas situation och om att de numera är listade som hotade hos IUCN, läs gärna vidare hos dem.

Forskarna uppskattar att hela två tredjedelar av de runt 25 000 isbjörnar som finns i dag kan vara försvunna innan år 2050. Det vore en enorm förlust för världen. Vill du hjälpa isbjörnarna på traven till en ljusare framtid, så kan du till exempel besöka WWF och bli isbjörnsfadder.

Care2 Petitionsite har dessutom startat en namninsamling för att försöka utöva påtryckningar på Bushadministrationen för att få deras listning av isbjörnen som utrotningshotad att också innebära att de agerar i frågan. Drygt 7 000 har redan skrivit på, gör det du också! Alla namn behövs!~~~


hon trevar sig fram
bland vita vidder


men isarna


bär inte längre


hon söker förtvivlat fäste
i en allt skörare värld


väger på varje steg


för att finna vägen fram

mot livetmen människan
ger henne bara ett val

och hon vandrar saktamot en allt mörkare horisont
~~~

Läs vad andra skriver om: , , , , , , , , , ,

~~~

2 kommentarer:

Angie Roger sa...

En repris som är nog så viktig, inför denna utarmning av denna så graciösa Isbjörnen, det är bara mänskligheten som kan förhindra detta förfärliga öde som han går till mötes.
En mycket stark och talande texti sluttampen av inlägget.

Geoffrey Goines sa...

Bara en liten kommentar angående "arten" isbjörn...

http://theevolvingape.blogspot.com/2008/05/isbjrnen-kan-inte-ses-som-en-hotad-art.html