onsdag 7 maj 2008

Valfångst

Bilden ovan är lånad från Greenpeace

~~~


Trots att kommersiell valfångst är förbjuden, så fortsätter Japan att döda över 500 valar årligen i så kallat "forskningssyfte". Förra året lades två skyddade valarter till på deras jaktlista och i år ska de återuppta jakten på och dödandet av sejvalar, vilka är skyddade sedan 1970-talet. Sejvalarna står även med på IUCN:s lista över hotade arter och man uppskattar att bara 50 000 individer återstår. Norge har även återupptagit handeln med valprodukter med Japan. Känner du att du vill försöka påverka Japan och Norge och försöka få dem att upphöra med valjakten och handeln med valprodukter, så går det bra att läsa mer och göra en insats hos IFAW (International Fund for Animal Welfare) som har redan färdigskrivna brev redo att bara skriva under och skicka.

Det går även att läsa mer om valjakten hos Greenpeace.
Bilden ovan är lånad från Djurens rätt som också skriver en hel del om valfångsten.
~~~

Läs vad andra skriver om: , , , , , , , , , ,

~~~


3 kommentarer:

Steve Lando sa...

ett mycket bra inlägg om ett av de senaste århundradenas värsta masslakt avseende djur o havets liv. En skam till de länder som sysslar med detta, samt till Sverige som tryckte på fel knapp när frågan sist avgjordes.

Anonym sa...

Ta Greenpeace och andra organisationers "fakta" med en nypa salt. Ha alltid ett öga
och öra öppet för alternativa "sanningar".

Markattan sa...

Fredrik Viberg: Jag har ett öppet sinne, det tycker jag att du ska ha också. Exempelvis sejvalen står, som redan skrivet, på IUCN:s lista över hotade arter och de uppskattar att det bara finns 50 000 individer kvar i haven, det är en skrämmande låg siffra - men IUCN går kanske inte heller att lita på?