tisdag 16 februari 2010

Billiga ljus = hotade regnskogar


~~~


Hör du till dem som brukar bunkra billiga ljus på IKEA? Då bör du vara medveten om att IKEA:s billiga ljus har ett mycket högre pris på andra sidan jordklotet; i främst Indonesien och Malaysia bränns nämligen regnskogen ner för att ge plats åt palmoljeplantager och av denna olja tillverkas sedan ljus.

Vegetabilisk olja, stearin och paraffin är huvudingredienserna i IKEA:s ljus, men palmoljan står för den största andelen då den är mycket billigare än paraffinet och det här gör att man på IKEA kan hålla så låga priser på ljus. Men är det verkligen värt det? Tänk vad det kostar i naturvärden, lidande och död i andra änden av produktionskedjan. IKEA använder årligen 32 000 ton palmolja i sin ljusproduktion, lägg därill till 8 000 ton som de använder i annan produktion. 40 000 ton palmolja. Årligen. Det har naturligtvis stor påverkan på regnskogen; och, återigen, skadorna är irreparabla.

Vill du läsa mer och även göra en insats genom att kvickt skicka ett brev till ett par av IKEA:s chefer, så kan du göra det hos Rettet den Regenwald varifrån bilden också är lånad.Tidigare inlägg om just palmolja.


~~~

Andra skriver: , , , , , , , , , , , , , ,

~~~

3 kommentarer:

Gunilla sa...

Det visste jag faktiskt inte. Ska självklart sluta köpa dessa ljus!

A-K sa...

Nej, det var inget jag kände till heller innan jag fick ett mail från utmärkta Nature Alert tidigare i dag. Jag är förvisso ingen stor ljuskonsument, men aldrig mera ljus med luddiga innehållsförteckningar. Tack för att du kikar in här, Gunilla. Jag uppskattar det.

Gunilla sa...

Och jag uppskattar att läsa det du skriver och få lära mig nya saker.