tisdag 3 november 2009

Hjälp till att sätta stopp för den grymma Toro Júbilo

~~~


Det har varit tyst på bloggen alldeles för länge nu och en av anledningarna har varit att jag har har fått ägna en stor del av min fritid åt mina kaniner som ju drabbades av ett gulsotsvirus. När jag skrev om det sist, så hade fyra av mina vänner fått sätta livet till. Sedan dess har ytterligare en av de tre små ungarna vandrat samma väg. Troligen var hon som fyraveckorsbebis för liten och klen för att klara av vaccinationen. Det var en tung morgon. Men glädjande nog, så har hennes syster och bror klarat sig och de fick häromdagen sin andra boostervaccination. De har blivit drygt åtta veckor gamla och har mycket bus i sinnena och skutt i benen vid det här laget. Dessutom så verkar en av de värst utsatta vuxna honorna ha ridit ut stormen; viruset tog hennes båda kamrater och hon såg väldigt hängig ut ett tag, men nu verkar hon ha hämtat sig. Nu ska hon bara paras ihop med en ny liten kompis, så att hon slipper bo alldeles ensam längre än nödvändigt. Det var en uppdatering om läget, om det var någon som undrade.
Nu över till något helt annat. I Medinaceli i provinsen Soria i Spanien håller man fortfarande liv i en gammal "tradition" som kallas Toro Júbilo. Andra veckan i november varje år fäster man stora brinnande bollar på en tjurs horn och låter den sedan panikartat springa runt på ortens gator medan publiken hejar på, skriker och springer efter den stackars Toro de Fuego, "Den brinnande tjuren". Tjuren rusar ofta rakt in i byggnader för att försöka undkomma elden och bollarna kan brinna i flera timmar - timmar fyllda av vånda, smärta, panik och oerhörd stress.

Tycker även du att det här låtert bisarrt och sadistiskt? Skicka då en vädjan till de lokala myndigheterna i Spanien och be dem att sätta stopp för denna tortyr.Här kan du samtidigt läsa om och protestera mot en annan grym "festival", Toro de la Vega, som hålls i Castilla y Léon i Spanien i september varje år. Där ägnar man sig åt att spetsa en tjur med pilar och spjut tills blodet sprutar och han knappt kan gå. Dessutom skär man av honom svansen medan han ännu lever. Till slut dör den stackars tjuren av sina skador och den som utdelade det dödande hugget tilldelas en medalj av borgmästaren - allt i "underhållningens" namn. Tycker du att det här låter fullständigt horribelt? Protestera!

Bilderna ovan är lånade från PETA.
~~~

Andra skriver: , , , , , , , , , , ,

~~~

2 kommentarer:

Gunilla sa...

Lycka till med kaninerna!

Beelzebjörn sa...

“I have found the missing link between the higher ape and civilized man: It is we.”
-Konrad Lorenz

Jag tycker det sammanfattar min syn på saken rätt bra.