torsdag 24 september 2009

Kaningulsotsvarning!


~~~


I dag tänkte jag skicka ut en liten varning till alla som har en eller flera kaniner i familjen. Det verkar som om det har brutit ut kaningulsot/RVHD i södra delarna av Halland. Jag har tagit mig an ett antal tamkaniner som barn och familjer har tröttnat på av olika anledningar och i måndags kväll och i tisdags förmiddag avled två av dem inom loppet av cirka 18 timmar utan att uppvisa några som helst symptom - sånär som på att de blev apatiska bara en stund innan själva dödsögonblicket. De skulle vaccineras mot pest och RVHD nästa vecka och det känns oerhört tråkigt att det skulle sluta så här för Mini och Hängöra. Dessutom efterlämnade de tre små ungar, tre veckor gamla, som troligtvis är smittade, men som ännu är för små för att insjukna. När de växer sig större och starkare, så kan dock sjukdomen komma att slå ut även dem. Därför ska de nu, på en ledande experts inrådan, vaccineras nästa vecka, ett par veckor "för tidigt" och sedan ska de få ytterligare en injektion en månad senare - allt i hopp om att de ska besegra smittan. Under tiden håller jag tummarna för att resten av kaninerna ska klara sig. De fick akutvaccineras i Slöinge i tisdags och hittills - peppar, peppar - verkar de vara friska. Men, som sagt, sjukdomförloppet går fort och kaninerna hinner inte alltid uppvisa några symptom.

På grund av detta tyckte jag att det var på sin plats att skicka ut en liten varning till alla som har kaniner hemma och som bor i trakterna i och kring Halland och Skåne, och kanske västra Småland. Kaningulsot är väldigt smittsamt och att vaccinera sina små vänner är en relativt billig försäkring mot onödiga plågor, både när det gäller RVHD och pest. Även om man håller kaninerna inomhus, så hjälper inte det eftersom dessa båda sjukdomar kan följa med hundar och katter och kläder och skor in och smitta innelevande kaniner.

Även här finns kortfattad information att läsa om kaninens sjukdomar.


Dessutom, som ni kanske noterade ovan så har jag tagit mig an de här kaninerna för att folk tröttnat på dem och lämnat bort dem som ormföda, och, i ett fall, släppt ut "sin" vädurskanin i en park vind för våg. Jag har alltför många gånger varit med om sådana här scenarion och vill därför också passa på att uppmana folk att tänka efter ORDENTLIGT innan de skaffar ett husdjur. Visst är det roligt med sällskapsdjur, men måste ha gott om utrymme, tid att pyssla med sina små vänner och man måste ha råd att hålla dem. Det kostar med foder, utrustning, nödvändiga vaccinationer och (i många fall oväntade) veterinärbesök, vilket många inte verkar tänka på när de skaffar sig den där lilla söta kattungen, hundvalpen, kaninen, marsvinet, ödlan, ormen, sköldpaddan, papegojan etc.

Tänk efter! Det är ett stort ansvar att ha djur. Det är levande och kännande varelser det handlar om, inga leksaker som man kan kasta bort när man tröttnat på dem och nyhetens behag svalnat. Vi väljer dem, de väljer inte oss och därför ska man kunna erbjuda sina vänner ett gott liv med så stor frihet som möjligt!

På bilden ovan syns Skuttas, en av mina skyddslingar.


Edit 22:56: För två timmar sedan tog gulsoten också Hoppsan, en hona som snart skulle ha fyllt två år. Enda trösten är att hon levde ett gott liv och att hon fick somna in i min famn, lugnt och stilla.

Edit 28/9: Strax innan midnatt natten mellan söndagen och måndagen tog gulsoten även lilla Skrutts liv. Hon var drygt ett år, pigg och glad och i övrigt välmående och frisk, men RVHD:n rådde hon inte på. I dag ska vi hålla den fjärde begravningen på en vecka och jag fasar för vad som ännu komma skall.
~~~

Andra skriver: , , , , , RVHD, , , , , , ,

~~~

3 kommentarer:

Carola sa...

Hej
Fick idag svar från SVA på att insänd vildkanin var smittad med kaningulsot. Så den finns här, malmöområdet!
Mvh Carola

Markattan sa...

Tack för bekräftelsen! Det hade varit roligare om det inte vore så, men nu vet man i alla fall att det inte bara är ett lokalt fenomen i södra Halland och kan vidta försiktighetsåtgärder därefter.

WebsiteTraffic sa...

It is a very nice and good post. Keep up the good work.