onsdag 20 april 2011

Ägg i påsk?

~~~


Påsken är i det närmaste här och det innebär ett äggfrosseri av enorma mått. Under påskafton äter vi svenskar sex miljoner ägg i timmen. Sex miljoner. I timmen. Det är helt absurt när man tänker efter. Och det är ingen trevlig historia för de stackars värphönsen. 6,5 miljoner hönor sitter inlåsta på livstid i äggfabriker i vårt avlånga land. Två miljoner av dem sitter fortfarande inspärrade i små burar och resten är så kallat "frigående" i stora hallar med minimalt med utrymme att röra sig fritt på. Endast tolv procent av de stackars hönorna får någonsin se solen under sin livstid. Ynka tolv procent. Det är skamligt.

Det finns inte ord för vad jag tycker om behandlingen av de stackars hönorna och jag tänker inte bidra till det här plågeriet i påsk, men jag vet att många inte kan avstå sina älskade ägg. Om man nu tvunget ska äta ägg så bör man i alla fall se till att köpa ekoägg eller Krav-märkta ägg från frigående hönor utomhus. Det är inget bra alternativ det heller, men ska man välja mellan pest och kolera så... Men allra helst bör man köpa sina ägg från en lokal gård eller kanske någon bekant som har hönor hemma på tomten. Helt enkelt från någon som man vet bryr sig om sina hönor och låter dem leva ett naturligt liv där de fritt kan gå och picka efter mat utan att behöva trängas med tusentals andra hönor.

Läs mer om hönornas plågsamma vardag hos Djurens Rätt, varifrån bilden ovan också är lånad. Ser det ut som ett värdigt, eller ens drägligt, leverne?




~~~

Andra skriver: , , , , , , , , , , ,

~~~

Inga kommentarer: