söndag 14 februari 2010

Den förödande palmoljan. Igen.


~~~


Palmoljeplantager är som bekant ett oerhört stort hit mot våra återstående regnskogar. Plantagerna påverkar såväl miljö, djurliv, urinvånare och klimat negativt. I Indonesien hotas redan svårt utrotningshotade djurarter så som orangutangen, Sumatratigern och Sumatraelefanten av total förintelse på grund av dessa plantager. För närvarande har Indonesien planer på att omvandla ytterligare 18 miljoner hektar regnskog till palmoljeplantager. Tänk vilka förödande konskvenser det kommer att få för djur, växter, människor och miljö - och allt för att vi ska kunna mätta våra "behov" av chips, choklad, godis, bakverk, färdigmat, schampo, läppstift, tvålar, ansiktskrämer etcetera, etcetera, etcetera. Listan kan tyvärr göras hur lång som helst.

Tycker du precis som jag att det här är en katastrof, så börja med att skicka det här mejlet som Rainforest Action Network står bakom. Vill du göra ytterligare, så börja med dig själv. Välj aktivt bort allt som innehåller palmolja och står det bara "vegetabilisk olja" på förpackningarna, så avstå även dem tills du har fått bekräftat huruvida företaget i fråga använder sig av palmolja eller någon annan olja. Behöver du ha motivation för att avstå chipsen, smågodiset eller din favorithudkräm? Titta då på "Green - den sista orangutangen". Det är väl investerade och hjärtskärande 48 minuter.

Jag vill samtidigt passa på att tipsa om en mycket läsvärd blogg tillägnad de hårt utsatta orangutangerna och regnskogen som är deras hem, deras enda hem, Naturealert.

Jag har även skrivit om palmolja förut och WWF har en del matnyttigt om ämnet som till exempel att varje svensk "lånar" 11 kvadratmeter regnskogssmark årligen för att tillgodose sina "behov". Det är skrämmande siffror, speciellt med tanke på att "lånet" aldrig kan återbetalas; skadorna är irreparabla.



~~~

Andra skriver: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,

~~~

2 kommentarer:

Gunilla sa...

Jag försöker undvika palmolja men har säkert missat någon gång. Tar även upp detta med mina elever emellanåt.

A-K sa...

Vad bra att du tar upp det med dina elever, Gunilla. Allt handlar om att framhålla problemen och öka medvetenheten kring dem.