tisdag 19 april 2011

Fyll inte påskäggen med palmolja

~~~


Påsken närmar sig med stormsteg och eftersom många människor då per automatik drabbas av ett enormt sötsaksbegär vill jag återigen påminna om att större delen av allt godis och alla chokladpraliner som säljs innehåller palmolja. Även "finare" märken som till exempel Lindt använder palmolja i sina relativt kostsamma produkter. Titta på innehållsförteckningarna och avstå från allt som innehåller palmolja. Det står sällan "palmolja" på produkterna, utan företagen väljer att använda sig av den mer vaga märkningen "vegetabilisk/t olja/fett", men det är i nio fall av tio detsamma som palmolja.

Så varför ska man undvika palmolja till varje pris? För att konsumtion av palmolja är detsamma som att skövla regnskogen och föra orangutangerna och många andra regnskogslevande djur allt närmare utrotningens brant. Inte ens RSPO-certifierad palmolja är ett bra alternativ. För att råda bot på problemet måste vi ta till det enda vapnet som företagen förstår, det vill säga att stoppa ner plånboken och sluta att köpa deras varor så länge de inte tar problemet på allvar.



Håller man sig till ren choklad utan tillsatser och fyllningar så brukar regnskogen stå säker, men dubbelkolla alltid innehållsförteckningarna. Även större delen av allt lösgodis innehåller palmolja så gå inte lös i lådorna innan du kollat vad karamellerna innehåller. Inte vill du väl bidra till det som du ser på bilderna här?

Läs gärna mer om palmolja här:

WWF
Palmoljefritt.se
Rainforest Action Network
Greenpeace UK
Nature Alert
Centre for Orangutan Protection
Palm Oil Crisis
RAN: The Great RSPO Membership Myth

Tidigare blogginlägg om palmolja.



Alla bilder är lånade från COP.



~~~

Andra skriver: , , , , , , , , , , , , , , , ,

~~~

Inga kommentarer: