lördag 1 november 2008

Virunga


~~~


det faller ett regn
över Virungas bergsgorillor


inte ett stilla,

livgivande
,

regnskogsregnutan ett öronbedövande,

dödligt,

regn


av ondska och mörker
~~~

Stridigheterna i Kongo kan vara förödande för de sista återstående - och redan oerhört utsatta - bergsgorillorna. Om du vill läsa mer om hur det går för bergsgorillorna och för Virungas viltvårdare som tvingats fly området, så går det bra att följa utvecklingen på Virunga National Parks officiella hemsida och blogg. Där finns även mycket annan matnyttig information att hämta för den som är intresserad; så även hos National Geographic samt hos Dian Fossey Gorilla Fund. På svenska rapporterar bland andra DN och SvD om läget här och här, även danska Politiken rapporterar om läget kontinuerligt.

Om man ömmar för bergsgorillorna och deras svåra situation, så kan man också välja att stödja organisationerna ovan med ekonomiska medel - inget bidrag är för litet - via deras hemsidor, vilket också en viss nobel herr Lando har uppmanat till. Man kan även bli djungelfadder hos WWF och då ge ett månatligt bidrag på 100 kronor till deras arbete med människoaporna och världens regnskogar.


Bilden ovan är lånad från Dian Fossey Gorilla Fund.


Uppdatering 24/11: Situationen har ljusnat något i Kongo, men nu återstår det att se hur de kraftigt utsatta bergsgorillorna har klarat stridigheterna. Läs mer om avtalet för att skydda Kongos bergsgorillor i DN samt i London Times.
~~~

Läs vad andra skriver om: , , , , , , ,

~~~

1 kommentar:

Steve Lando sa...

tragiska skeenden som sker för både människor o djur i aktuell region, extra beklämmande är det om dessa samvetslösa rebeller skall sätta sista kulan för ett av jordens ståtligaste o intressantaste arter. Idioter.

Mycket bra inlägg, med en fagertung dikt därtill.