söndag 23 november 2008

I palmoljans förödande spår


~~~


Med anledning av Mattias Klums mycket viktiga reportage i SvD i dag, så vill jag återigen uppmärksamma problemet med palmolja. Jag antar att de flesta känner till vilken enorm, och ofta irreparabel, skada palmoljeplantager orsakar världens regnskogar och dess många invånare. Men kanske känner du inte till att palmolja finns i mycket av det du köper till vardags, det handlar om allt från chips – OLW har numera gått över till att använda solrosolja i många av sina sorter, titta efter solrosen på förpackningen – kex, godis, kakor, glass, schampo, hudkrämer, smink, så kallat biobränsle etc., etc. Listan kan tyvärr göras alltför lång… För den som vill veta mer om det här, uppmanar jag till en stunds läsning till exempel hos WWF eller hos Rainforest Action Network eller hos RSPO, och jag rekommenderar också till en titt på den här filmsnutten.
Det är många som far illa av avverkningen av regnskogen - hela jordens miljö och klimat påverkas, de människor som bor i de avverkade områdena och som inte längre kan leva sitt traditionella liv till följd av torka, brist på vatten och för att de helt enkelt jagas bort av skogsbolagen, det unika djurlivet, inklusive de redan starkt hotade orangutangerna, samt växtlivet. Avverkningens effekter är långtgående och globala, och vi kan inte bara stillatigande se på när världens sista regnskogar avverkas och går upp i rök.
Vad gäller just orangutangen, Pongo pygmaeus, den röda skogsmänniskan även kallad, så finns det numera färre än 60 000 orangutanger kvar i det vilda i Indonesien. Nästan 90 procent av deras habitat har bara under de senaste årtiondena förstörts genom illegal avverkning, svedjebruk och skogsbränder. Därtill bidrar tjuvjägare till att minska deras redan kraftigt reducerade antal. Om skövlingen av regnskogen får fortgå i samma höga takt som den gör nu, så uppskattar man att orangutangen kommer att vara utrotad i det vilda om endast tio år.

Det finns många tappra själar som arbetar med att förbättra orangutangernas förutsättningar och med att ge dem en framtid i det vilda. Vill du stödja dem i detta viktiga arbete, så besök någon av följade organisationer och se vad just du kan göra:

Borneo Orangutan Survival
Orangutan Foundation International
Sepilok Orangutan Appeal UK - som också varit vänliga nog att låta mig använda bilden på de båda orangutangerna.


Det finns mycket att skriva om det här, men jag rekommenderar istället att du läser artikeln i dagens SvD och också kikar på fler av Mattias Klums utmärkta bilder hos National Geographic samt läser deras artikel om Borneo.
~~~

Läs mer om: , , , , , , , , , , , ,

~~~

1 kommentar:

gunilla sa...

Du tar upp många viktiga saker i din blogg! Tack för det!