lördag 22 mars 2008

el toro


~~~


utmattad och sargad
tar han
till publikens öronbedövande jubel


skräckslaget

sina sista plågsamma andetag
~~~

Tycker du som jag att tjurfäktning är ett makabert "nöje" som borde förbjudas en gång för alla, skriv under WSPA:s lista och hjälp till i arbetet mot ett totalförbud i Katalonien. Barcelona föregår med gott exempel och är en anti-tjurfäktningsstad sedan 2004. Ge tjurarna din röst. Vill du veta mer, besök WSPA - därifrån bilden också kommer.

~~~
Läs även andra bloggares åsikter om , , , ,

11 kommentarer:

Steve Lando sa...

det är bra att anmärka att t.ex. Barcelona samt många fler städer o ställen går o bräschen, för det tar liksom musten ur det IQ-lösa argumentet att det är sammanvuxet med spansk kultur och att det måste respekteras och fortleva. I verkligheten finns det en ganska stor kraft i Spanien som vill förbjuda skiten. Detta skall vi stödja.

Bra diktat, o propåat.

Angie Roger sa...

Stark bild och text som griper tag ...
absolut ska vi stödja detta makabra dödande ...

Markattan sa...

Jag får anta att det ovan är en felskrivning, att tjurarna ska stödjas, inte det makabra dödandet...

Angie Roger sa...

Oj,då!
absolut en felskrivning, visst är det tjurarna som skall stödjas :)

Markattan sa...

Jo, jag förstod det - skönt att få det bekräftat :)

Silver sa...

Bra, gripande poesi och länkar så att man direkt kan gå in och ge sin röst mot detta totalt onödiga, grymma nöje - vilket man så klart gör! Tack än en gång för ditt engagemang!

Tack även för din kommentar vid min franska skrivelse.

Mikael Green sa...

Apropå tjurfäktning och franska skrivelser - om ni kan lite franska, leta upp låten "La Corrida" av Francis Cabrel. En tjurfäktning sedd ur tjurens synvinkel. Gör ont i hjärtat.

Johnny Handsome sa...

Mja... är tjurfäktning verkligen förbjudet i Barcelona? Gick inte den nya stjärnan José Tomás en match mot en tjur där nyligen?

För övrigt undrar jag över om det kan kallas djurplågeri. Dom har ett väldigt najs liv fram till att dom ska in på arenan. Och så smärtsamt tror jag inte det är för de här adrenalinstinna mordmaskinerna.

Markattan sa...

Ja, du, Johnny, tyvärr har du rätt i att Tomás har uppträtt i Barcelona nyligen. År 2004 deklarerade sig Barcelona som en anti-tjurfäktningsstad och den sista av stadens tre arenor skulle ha lagts ner vid årsskiftet, men tyvärr blev fallet inte så - till mångas förtret. Enligt undersökningar är över 80 procent av Kataloniens invånare emot tjurfäktning och anser att det är grymt och orättfärdigt. Besök gärna WSPA och läs mer. Att Tomás och hans påhejare fått sin vilja igenom kan jag bara beklaga.

I övrigt kan jag väl bara säga att självklart är tjurfäktning djurplågeri. Oavsett hur "najs" tjurarna har levt, så innebär deras sista stund på jorden en enorm och utdragen plåga. Självklart är tjurarna "adrenalinstinna", det är alla som kämpar för sitt liv och instinktivt vet att slutet är nära. Men "mordmaskiner", hallå, de enda som är mordmaskiner på dessa vedervärdiga arenor är matadorerna som försöker visa sin manlighet genom att döda ett oskyldigt djur. För matadorerna och tjurfäktningsfantasterna är det ett nöje, och all form av "nöjesdödande" borde ha förbjudits för länge sedan.

Steve Lando sa...

Det som är lite extra intressant med detta är att många tjurfäktingshallåer ideligen påstår att det är en kurios kulturell sak och att det inte är andra att befäkta, men som siffrorna visar så är hela 80 % av befolkningen i Katalanien mot detta barbari. Även detta inbillska argument, kan man alltså säga hej till.

celine sa...

Skriv på min protestlista mot tjurfäktning: http://www.emot.se/namnlistor/73/